Snöröjning i Villastaden. Foto: Charlotte Brunmark
snökaos

Nya regler kan sabba snöröjningnen

Det kan bli snökaos på vägar och gataor i Sjuhärad i vinter. Efter nya bestämmelser från Trafikverket kommer snöröjare inte längre få undantas från kör- och vilotidsreglerna vid snöfall och får inte köra  långa pass. Åkeriföretagen kan drabbas hårt.

Snöröjningen i Sverige sköts till stor del av åkare som till vardags har andra uppdrag. Detta har man kunnat göra eftersom man, vid snöfall, fått undantag från de kör- och vilotidsregler som normalt gäller.

Tidigare har polisen varit tillsynsmyndighet för kör- och vilotiderna men sedan årsskiftet tog Trafikverket över tillsynen och dom har inte möjlighet att göra samma undantag som polisen tidigare gjort. Nu är många åkeriföretag oroliga att det kommer bli både dyrare och svårare att få in personal när snön faller som värst.

Bengt Waldersten, jurist vid Sveriges Åkeriföretag säger till svensk åkeritidning att det nu finns en uppenbar risk för att vinterväghållningsuppdraget inte kommer klaras, vilket kan innebära stora risker för trafikanter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista