Simonsland. Här byggs nya Textilmuseet. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
granskning simonsland

Revisorer granskar Textilmuseets flytt

1:32 min

P4 Sjuhärads avslöjanden i förra veckan om extra kostnader i miljonklassen för Textilmuseets flytt till Simonsland får direkt effekt. Nu granskas projektet av kommunens egna revisorer.

– De finns ett missnöje från kulturförvaltningen om hur man har tillgodosett de behov man har i det nya museet. Vi måste naturligtvis höra båda parter här om hur det här har sett ut, för att klargöra och tydliggöra hur man kan beskriva den processen på ett så objektivt sätt som möjligt, säger Borås kommuns revisionschef Ola Sabel.

Miljonkostnader extra
P4 Sjuhärad har i flera inslag kunnat berätta om de många extra kostnader på flera miljoner kronor som tillkommer i samband med Textilmuseets flytt till Simonsland.

Bakgrunden är det luddiga hyresavtal som kommunen lokalförsörjningskontor skrivit med den privata fastighetsägaren för museets räkning. Trots att Textilmuseet kommer att få en hyra som är betydligt högre än i dag ingår inte grundläggande funktioner som inbrottskydd och lås, till exempel.

Även när det gäller golvet i utställningshallarna har det blivit en diskussion: fastighetsägaren vill lägga in ett åtta millimeter parkettgolv som Textilmuseet inte anser kommer palla för truckkörning och tunga textilmaskiner.

Oklarheter ska granskas
Det här har lett till en infekterad konflikt mellan kommunens kulturkontor och lokalförsörjningen. Kulturen menar att de hela tiden varit tydliga med sina behov och det är också något P4 Sjuhärad kunnat belägga stämmer genom att gå igenom den dokumentation som finns.

Och oklarheterna i projektet ska nu också granskas av kommunens egna revisorer. Kommunens revisionschef Ola Sabel säger till P4 Sjuhärad att kulturförvaltningen uppenbarligen inte fått vad de har förväntat sig inom den kostnadsram som finns och att det är revisionens uppgift att gå till botten med vad det är som här, om det brustit någonstans och i så fall var.

– Vad vi intresserar oss för är hur man styrt projektet egentligen. Om det skötts enligt de rutiner och regler som staden har alltså, säger Ola Sabel.

Infekterade konflikter, brutna löften och miljon för skattepengar.

Detta måste kommunen bekosta utöver hyran:

  • Lås på dörrarna
  • Hållbart golv
  • Planerat våningsplan till förvarning
  • Rätt säkerhetsklass i väggar
  • Rätt säkerhetsklass i fönster
  • Brandsläckare
  • Porttelefonsanläggning
  • Vissa lampor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista