Roland Karlsson (C). Foto: P4 Sjuhärad.
ulricehamn

Lång debatt om budgeten i Ulricehamn

Mattias Josefsson: "Vår budget hade skapat politiskt kaos"
1:25 min

Efter en lång debatt i kommunfullmäktige i Ulricehamn i går blev det till slut en uppgörelse om nästa års budget mellan trepartialliansen och socialdemokraterna. Efter mycket kompromissande fick båda parter släppa vissa angelägna förslag.

Partierna fick kompromissa en del – Alliansen fick släppa sitt krav att sälja ut det kommunala bostadbolaget Stubo och Socialdemokraterna fick inte igenom sitt förslag att ta bort vårdnadsbidraget. Tillslut valde Socialdemokraterna att rösta på budgeten från trepartisalliansen.

Kunde skapat kaos
Orsaken var bland annat att en socialdemokratisk budget skulle skapat politiskt kaos i kommunen och att man fått gehör för att stoppa utförsäljningen av det kommunala bostadsbolaget STUBO, säger oppositionsrådet, socialdemokraten Mattias Josefsson.

– Ulricehamn befinner sig i ett exeptionellt politiskt läge med en oklar parlamentarisk situation. Hade vi fått igenom vår budget hade det varit i princip omöjligt för sittande minoritetsstyre att sitta kvar. Det hade skapat politiskt kaos vilket hade äventyrat många av de investeringar som företag och kommunen har framför sig. Därför antog vi en kompromissbudget.

Ingen osthyvel
Budgeten innebär besparingar, men inte enligt osthyvelsprincipen att alla avdelningar ska spara lika mycket (en procent) – utan att två områden drabbas hårdare, nämligen inköp och fastigheter. Det berättar moderata kommunalrådet Lars Holmin.

– Vi handlar för över 300 miljoner om året i Ulricehamn, så om vi plockar ner lite där och följer de avtal och regler vi har så kommer detta funka. Det innebär att en inköpsavdelning är på gång. Vi behöver plocka hem ett antal avtal som vi tidigare haft via Borås. Sen ska vi handla upp tjänster så att vi handlar upp varor och tjänster så att vi får ner de kostnader vi har. Vi ska även använde de fastigheter vi har. Vi kommer kanske sitta lite anorlunda – få in alla verksamhetschefer i en och samma hastighet.

Egen budget från centern
Centerpartiet, som tidigare i år fick lämna Alliansen, la ett eget budgetförslag.

– Det var en lite anorlunda situation. Jag vissta att inget parti skulle ställa sig bakom kommunstyrelsens förslag utan komma med egna, säger centerpartiets Roland Karlsson.

Ni har för första gången på länge tagit fram ett eget förslag, vad vill ni med det?

– I och med att vi inte ingår i någon allians så ville centerpartiet ta fram de frågor som är viktiga för oss, i det viktigaste dokumentet vi har i kommunen – budgeten.

Hur hade det skilt sig för ulricehamnarna om erat förslag gått igenom?

– Framförallt hade vi lägre investeringsnivå. Vi har som tema att hålla samman kommunen och skapa utveckling i hela. Ett sätt att skapa resureser till verksamheten var att få ner investeringskostnaderna.

Blir det en bra budget, om den behandlas på det här sättet inför ett möte?

– Jag förutsätter att de som jobbat med budgeten har gjort det intensivt i jättemånga timmar så att det är ett väl genomarbetat förslag. Det som är olyckligt är att media och allmänheten inte har möjlighet att granska en budget som kommer till på det sättet.

I den budget som antogs blir det bland annat en förstärkning av skolornas anslag med 9,5 miljoner kronor, och två förskolor inne i Ulricehamn slås samman till en större.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".