1 av 4
Musketeers Funky Cheers tränar i Almåshallen. Foto: Amanda Petersson P4 Sjuhärad
2 av 4
Musketeers Funky Cheers tränar i Almåshallen. Foto: Amanda Petersson P4 Sjuhärad
3 av 4
Musketeers Funky Cheers tränar i Almåshallen. Foto: Amanda Petersson P4 Sjuhärad
4 av 4
Johannes Berggren, Stina Olsson, Alexander Ström och Markus Lidberg i Musketeers Funky Cheers. Foto: Amanda Petersson P4 Sjuhärad
sport - cheerleading

Musketeers Funky Cheers kan vinna VM

4:38 min

Med europamästerskap, svenskt mästerskap och 112 medaljer i bagaget siktar nu Musketeers Funky Cheers från Borås på VM i USA i april. Cheerleading är en sport där staden fått en allt mer framträdande roll.

Musketeers Funky cheers tränar i Almåshallen i Borås. Stina Olsson började som dansare i Boden, men såg en annons i tidningen för ett nytt cheerleadinglag. Idag har hon hållt på men sporten i 12 år.

– Det finns väldigt mycket fördomar om sporten, dem tampas man med varje dag. Dem kan kan man inte göra nåt åt, vi kan bara visa upp vad vi kan på tävlingarna. Vi tränar ju stenhårt.

Mycket energi
Alexander Ström blev inbjuden av en tjej i sin klass för att kolla på en cheerleadingtävling. Trots initial misstänksamhet så gick han dit.

– Det är ju nån muppsport, det kan inte vara på riktigt, tänkte jag. Men sedan fastnade jag för energin. Jag började träna lite smått, kanske en gång i månaden. Nu tre år senare är det fullt ut!

Många fördomar handlar om bilden av cheerleaders som förmedlas genom amerikanska tonårsfilmer och TV-serier – snygga tjejer med råttsvansar, pom-poms och korta kjolar som skriker ramsor och är populärast i skolan. Så ser det dock inte ut bland elitidrottarna i Musteteers Funky Cheers.

– Det räknas som en sport, och ligger under Gymnastikförbundet. Det räknas dessutom som en extremsport – det tror jag inte tjejer med pom-poms räknas som, berättar Alexander Ström.

Blandade kön och åldrar
Man skiljer på tävlingscheerleading, som Musketeers Funky Cheers håller på med, och cheerleading där man hejar på ett lag. Det är två helt olika saker, i alla fall i Sverige. I USA blandas formerna ibland, med tävlingscheerleadinglag som även gör kast och akrobatiska rutiner under exempelvis football-matcher på de collage de själva tävlar för. Och det är en inkludernade sport – inte elitistisk på det sätt den framställs på TV.

– Det började med killar, sedan tog tjejerna över. Nu är det både killar och tjejer. Det är fantastiskt att ha en sport där vi blandar tjejer och killar och människor i olika åldrar och ändå tävlar i samma lag. Det är inte många sporter som kan säga det, säger Johannes Berggren.

Världsmästerskap

Klubb-VM i cheerleading hålls 2013 i Orlando, Florida. Musketeers Funky Cheers har kvalat in med sitt Coed Blue-lag i divisionen för blandade lag (både tjejer och killar), över 17 år.

Totalt fem svenska lag kommer tävla i de olika cheer-divisionerna vid klubb-VM, som pågår 27-29 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista