Karl Lundgren, chef på teknik och servicekontoret i Mark. Foto: Pär Sandin.
MARK

Jordskred längs ån i Mark

Teknik- och service: "Vägbanan är instabil"
1:21 min

En drygt hundra meter av gång- och cykelvägen utmed Häggån i Kinna har spärrats av. Omkring 15 meter av strandremsan har rasat ut i ån, och Marks kommun befarar nu att fler ras kan inträffa.

Det är en drygt hundra meter lång sträcka på gång- och cykelvägen utmed Häggån bakom McDonalds i Kinna som spärrats av.

– Det är ett skred längs Häggån på ungefär 15 meter där strandbrinken glidit ut en bit i ån, och då har vägbanan på cykelvägen intill blivit instabil. Det är tomt under asfalten så vi har spärrat av, säger Karl Lundgren - chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Sedan finns det flera byggnader som finns alldeles i anslutning till raset - vad finns det för risk med dem?

– Som vi har sett det just nu har vi inte sett några tecken på att det finns någon risk för fastigheterna, men vi kommer prata med fastighetsägarna idag och under morgondagen.

– Vi har även ringt in en geolog som kommer hit imorgon och tittar - det beror ju på vad det är för underlag, skiktningar och jordtyper och vad det finns för risk att det kan glida. Just nu har vi i alla fall inte sett några tecken för att det är någon fara för byggnaderna, säger Karl Lundgren - chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".