1 av 4
William Petzäll strax efter rättegången för narkotikainnehav. Bild ur UG:s granskning.
2 av 4
Annika Petzäll. Foto: Hanna Larsson P4 Sjuhärad
3 av 4
William och hans mamma Annika vid rättegången. Bild ur UG:s granskning.
4 av 4
Bild ur UG:s granskning.
TV

Nytt unikt material om Petzälls död

2:11 min

Riksdagsledamoten William Petzäll fick tidigt mängder av starkt beroendeframkallande mediciner utskrivna av en läkare i Borås. Dessutom fanns brister i hans journal. Det framkommer i Uppdrag granskning som sänds ikväll.

I Uppdrag gransknings reportage ikväll framkommer det att William Petzäll hade ett fullt utvecklat beroende av alkohol och läkemedel redan innan han blev invald i riksdagen. Han ska redan som 17-åring ha tagit Antabus för att stävja sitt alkoholmissbruk.

Missbruket börjar
Under valrörelsen får han vid andra besöket hos en läkare i Borås 200 tabletter av ett starkt beroendeframkallande benzodiazepinpreparat och även sömntabletter utskrivna utan att läkaren verkar ha tagit reda på bakgrunden tills hans problem eller hans sjukdomshistoria, saker som ska finnas i en journal.

Enligt William Petzäll själv var det efter det besöket som hans beroende grundlades. Britt Vikander är överläkare och expert på beroendeproblem på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm och hon menar att det mycket väl kan vara så.

– Benzodiazepiner är aldrig ett förtahandspreparat, utan man ska först pröva sömnhygienråd, stödsamtal eller krissamtal och höra hur personen har det i livet och sedan förskriva mediciner som inte är beroendeframkallande.

Så det William Petzäll har sagt, att han efter det här besöket blev beroende av benzodiazepiner, det är alltså fullt rimligt?

– Ja, det är rimligt, tyvärr, säger Britt Vikander.

Skrev ut för mycket
Journaler som Uppdrag granskning tagit del av visar att Petzälls missbruk accelererade snabbt. Under en månad under hösten 2010 fick han ut sammanlagt 460 tabletter tungt beroendeframkallande läkemedel genom att gå till olika läkare.

– Det är ju på tok för mycket och man borde väldigt tidigt kunna se att det här fungerar inte. tar man de här mängderna så blir man ju förvirrad och man klarar inte av sin vardag, säger Britt Vikander.

Annika Petzäll, mamma till William, menar att sonen inte insåg hur dålig han faktiskt var.

– Jag och William har haft en väldigt nära relation, men samtdiigt vet man inte allt givetvis. Inte ens han själv. Jag tror inte han har förstått hur nära döden har avarit flera gånger.

Det har gått knappt tre månader sedan rikdagsledamoten William Petzäll gick bort. Av de journaler som granskats i kvällens Uppdraggranskning i Sveriges Television framkommer alltså uppgifter om hur nära döden William Petzäll var vid flera tillfällen, uppgifter som var nya för hans mamma Annika Petzäll. Trots sorgen och smärtan har hon fortsatt att rikta skarp kritik mot missbruksvården, och nu hoppas hon att debatten som uppstått efter hennes sons död ska leda till förändringar.

Annika Petzäll. Foto: Hanna Larsson.
William Petzäll (SD). Foto: Sveriges Radio Sjuhärad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista