1 av 2
En skiss på hur det nya området kan komma att se ut som AB Bostäder skickade ut igår
2 av 2
Sven Liljegren, vd Bostäder. Foto: Bo Thorin
borås

Hyror chockhöjs när bostadshus på Brämhult byts ut

Bostäders vd: "Vi är medvetna om att detta ställer till det"
1:40 min

Fyra bostadshus på Rydsgatan i Brämhult med 83 lägenheter kommer att monteras ner och nya hus skall byggas. För de som väljer att bo kvar i området väntar höga hyror - mellan 6 och 12 000 kronor i månaden.

Besvären och hyreshöjningarna är ofrånkomliga, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren.

– Jag skulle kunna tänka mig att det stiger med minst 30-40 procent.

Bo på byggarbetsplats
Husen på Rydsgatan är 50 år gamla och i stort behov av upprustning. Det skulle kunna gå att bygga om husen, men det blir inte speciellt mycket billigare med tanke på nya krav om hissar och liknande – och det blir inte lika funktionellt som ett nybygge.

Sven Liljegren är medveten om att byggplanerna skapar problem och obehag för hysesgästerna.

– Största obehaget utöver att man kanske inte kan bo kvar trots att man hade velat, är att bo nära en byggarbetsplats och kanske flytta fram och tillbaka. Men det är ofrånkomligt i det här läget, och jag tror att om vi anstränger oss kan vi göra det så lindrigt som möjligt. Vi kommer ta fram någon form av flyttpremie så att det inte behöver kosta något att flytta.

Hälften kan inte återvända
Men problemet med chockhöjningen av hyrorna kvarstår - det intygar en av hyresgästerna på Rydsgatan i morse, Hanna Joelsson.

– Det kommer bli extremt mycket dyrare, så hälften lär ju inte bo kvar.

Hur var stämningen på mötet igår?

– När alla fick ställa frågor blev det lite livat. Det finns några som bara bott här i tre månader och fick reda på detta nu. De måste ju också ta vägen någonstans. Väldigt dåligt, tycker jag.

Men det finns andra lösningar enligt Sven Liljegren.

– Det är ju inte givet att man har lika stor lägenhet i ett nytt boende. Den möjligheten finns – att välja något annat efter sin plånbok. Jag har inte sett någon studie på att det skulle vara många som inte har råd att bo kvar på samma yta, men risken finns att det är vissa. Hur många kan jag inte svara på.

Radon i betong
Bakgrunden är att det finns ett stort renoveringbehov i husen byggda mellan 1959 och 1967. Man har också problem med blåbetong och radon.

AB Bostäder, som äger husen, har utrett en renovering – men har bestämt sig för att husen skall monteras ner och ett helt nytt bostadsområde skall byggas. De första av de nya husen skall vara klara om tre år.

Enligt den information som AB Bostäder skickade ut igår kommer det bli runt 70 nya lägenheter, allt mellan 1:or till 5:or. Hyresspridningen kommer hamna på mellan 6 000 och 12 000 kronor, vilket är avsevärt högre än nuvarande nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".