SJUHÄRAD

Rekordlåga opinionssiffror för Centerpartiet

1:09 min

I den första Sifo-undersökningen efter att Centerpartiet presenterade det mycket omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram, så får partiet sina sämsta opinionssiffror någonsin, med 3,2 procent. Men partiets distriktsordförande i Sjuhärad Roland Karlsson är inte orolig.

– Det är väl kanske inte oväntat med det som står i tidningarna hela tiden att det får en kortsiktig effekt för partiet. Men min övertygelse är att det är helt rätt att våga ta upp ett idéprogram så att allmänheten faktiskt får delta i det, säger Roland Karlsson.

Det var strax före jul som en arbetsgrupp inom Centerpartiet presenterade ett förslag till nytt idéprogram för partiet, med en mycket liberal inriktning. Några av de förslag i idéprogrammet som väckt mest debatt är förslagen om månggifte, avskaffad skolplikt och fri invandring.

Sämsta resultatet någonsin
Den Sifo-undersökning som Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet publicerar idag är den första sedan förslaget om nytt idéprogram lades fram. Och Centerpartiets resultat i undersökningen är det sämsta som någonsin uppmätts under de 45 år som Sifo gjort sina mätningar. Jämfört med mätningen i december handlar det om en statistiskt säkerställd tillbakagång på 1,3 procentenheter.

Men Sjuhäradscenterns distriktsordförande Roland Karlsson, tycker alltså inte att siffrorna är särskilt oroande.

– Diskussionen de senaste veckorna handlar ju bara om ett förslag som en arbetsgrupp har tagit fram. När vi väl har satt ner foten och gjort vårat idéprogram, så tror jag att det här kommer att bli fantastiskt bra, säger Roland Karlsson.

Centerpartister söker sig till KD
Av Sifomätningen framgår att Centersympatisörerna sökt sig till Kristdemokraterna, som går fram med en knapp procentenhet till 4,5 procent.

Däremot har Sverigedemokraterna inte gynnats. Partiet backar med nästan en procentenhet till 9,1 procent.

Övriga förändringar är små och de rödgröna har fortfarande en ledning över alliansen med 47,2 procent mot 43,2 procent.

Läs mer!

Mikael Olmås

mikael.olmas@sr.se
033-177579

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista