Miljörörelsen kritisk

Ökade transporter med Arlas nya förpackning

1:51 min

När Arla införde de nya mjölkförpackningarna med skruvkork på så ökade också transporterna och koldioxidutsläppen. Den nya förpackningen tar nämligen betydligt mer plats och därmed blir transporterna mindre effektiva.

Nu får Arla kritik av miljörörelsen för de nya förpackningarna.

– Jag trodde man hade jobbat mer med miljön och är faktiskt lite förvånad, säger Henrik Svensson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Jönköpings län

Arla har ambitösa miljömål och ska minska utsläppen av växthusgaser, vilket man stolt marknadsför på sin hemsida, men när det gäller förpackningarna, då gör man tvärt om.

Den nya förpackningen med skruvkork som tillverkas i Jönköping, den så kallade takåsförpackningen, som under de senaste åren ersatt den gamla tegelstensformade tetrabrik-förpackningen, tar betydligt mer plats i transporterna.

Enligt en initierad källa som P4 Jönköping talat med går det bara in 120 liter mjölk per vagn som rullas in i Arlas lastbilar, tidigare gick det in 180 liter, alltså 30 procent färre. Det kräver fler lastbilar och därmed ökade utsläpp, tvärt emot hela samhällets strävan att minska koldioxidutsläppen

– Om det innebär ökade transporter så tycker vi det är negativt för det ökar ju koldioxidutsläppen, säger Henrik Svensson.

Arla erkänner att den nya korkförpackningen tar mer plats i transporterna men hänvisar till undersökningar som visar att 70 procent av kunderna föredrar skruvkork eftersom förpackningen nu går att återförsluta. Claes Henriksson är presschef på Arla

– Det stämmer att det får plats färre förpackningar, säger Claes Henriksson.

Varför får konsumentperspektivet gå före miljön?

– Vi behöver ju sälja våra produkter.

Enligt Claes Henriksson finns det metoder på vissa av mejerierna där man får in fler förpackningar än 120 med ett speciellt mellanlägg i papp och han säger också att det går att få in fler olika sorters produkter numera i transporterna.

Men samtidigt finns det mjölktillverkare som tänker tvärt emot Arla, Norrmejerier till exempel har tillsvidare valt att inte satsa på skruvkorksförpackningar, bland annat av miljöskäl, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

– Vi har valt att fortsätta med de platta förpackningarna. De är mest smart att transportera.

Peter Jernberg

peter.jernberg@
sverigesradio.se

036-215 66 26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista