Borås

Färre engagerar sig ideellt för idrotten

1:44 min

Hur man ska få fler unga att engagera sig ideellt inom idrotten, ja, det är en av frågorna som Skolidrottsförbundet har diskuterat på sin framtidskonferens i Borås i helgen. Förbundets ordförande heter Erik Söderberg.

– Har vi rätt organisation i idrottssverige för att bemöta det här, eller är vi fast i gamla hierarkiska strukturer? Jag tror det finns endel att göra inom svensk idrott.

I en tid då den traditionella, ideella idrottsföreningen, har fått konkurrens av det kommersiella gymmet, behövs nytänk för att få yngre människor att engagera sig ideellt, menar förbundsordförande Erik Söderberg.

– Göra det roligt att vara engagerad på alla nivåer, göra det attraktivt för både unga och äldre att ta det engagemangen.

19-åriga Lovisa Röjd från Herrljunga, engagerad i Skolidrottsförbundet, sedan några år.

– Jag tror man måste förklara hur mycket det ger för en själv. Man lär sig jättemycket på att jobba ideellt. och sen vad andra kan få ut av det. Det måste ju vara någon som gör det för att det ska gå frammåt.

Det handlar om förtroende och att våga lägga ansvar på unga, tycker Lovisa Röjd.

– Om man inte ger unga några uppdrag, så är det inte så kul att sitta med i en styrelse utan att få göra något.

Och det här är något hon på sätt och vis upplevt själv, i sin vanliga idrottsförening i Herrljunga. Trots att hon är en engagerad person har hon aldrig tillfrågats om något uppdrag.

– Jag vet inte. Det är inte samma engagemang från varken ledare, styrelse eller ungdomar där.

Det kanske är ganska typiskt. Vad ska man göra för att förändra de strukturerna?

– Det är en jättesvår fråga. Jag skulle gärna sitta med nu som det är, bara man får  frågan.

Jenny Hellström

jenny.hellstrom@sr.se
033 - 17 75 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista