Tidigare demonstration mot förändringarna i a-kassan. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX.
ARBETSMARKNAD

Tuffare att få A-kassa, fler hamnar utanför

1:19 min

De skärpta villkoren för a-kassa de senaste åren har gjort att allt färre har rätt till ersättning, och det oroar LO. Bara i Sjuhärad är det över 5 200 personer som helt eller delvis hamnat utanför systemet.

Villkoren för att få a-kassa har förändrats de senaste åren. Det oroar LO som i en ny rapport visar att allt färre har rätt att ta del av arbetslöshetsförsäkringen.

Sju av tio av Sveriges arbetslösa och deltidsarbetslösa får idag ingen ersättning baserad på a-kassan, och i Sjuhärad handlar det om över 5 200 personer.

Krister Andersson på LO i Västsverige menar att de nya villkoren inte alls gett de jobb som avsågs.

– Snarare har det lett till att en stor grupp har det ganska jobbigt just nu.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen finns drygt 78 000 hel- eller deltidsarbetslösa anmälda i Västra Götaland. Fler än hälften av dem, drygt 42 000, kvalificerar sig inte för akassa, enligt LO-statistik.

Bland annat beror det på att akassegrundande arbete nu beräknas på längre period, de som jobbar deltid har fått tidsbegränsad rätt till ersättning och den som studerar får inte heller akassa som tidigare.

Dessutom fick många höjda avgifter till sina kassor och gick ur, vilket slår tillbaka om jobbet försvinner.

– Jag känner egentligen en stor frustration, att folk upplever en oerhört kall vardag när man hamnar i det här läget. Men jag känner också en slags nonchalans från de som har möjlighet att fatta beslut - förbättra detta. Folk vill jobba, säger Krister Andersson på LO i Västsverige.

Filippa Bohlin
filippa.bohlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista