BORÅS

Farliga kemikalier i tyger

1:16 min

Hormonstörande kemikalier i tyger kan vara farligare för hälsan än man tidigare trott, visar en ny rapport från WHO. Helena Waker på Nordic Fabric Fair på Åhaga i Borås, menar att branschen blivit bättre men att även kunderna måste ställa krav.

– Fråga i butikerna och läs på etiketterna vad det är för material plagget är gjort av.

Enligt Kemikalieinspektionen tillverkas det mer textilier än någonsin,  och kemikalier tillsätts för att fler ändamål. Det kan handla om att impregnera jackor eller göra färgglada badhanddukar. Bara för att producera en vanlig t-tröja används ofta nästan ett kilo kemikalier. Och en del av dom här kan vara farliga för både människor och miljö.

Helena Waker menar att textilbranschen har goda produkter, om man är beredd att betala.

– Alla måste dra sitt strå till stacken. Det går inte att handla väldigt billigt och få en så gott som kemikaliefri produkt.

Men får man det om man betalar mer?

– Ja, så är det.

Men Carl-Olof Lyckberg, som är på mässan för att leta tyger till nästa barnkollektion, säger att det är svårt att veta vad som egentligen finns i materialet.

– Vi försöker hitta fabrikanter som gör bra tyger utan för mycket kemikalier i. Men egentligen kan vi aldrig veta vad som finns i tyget.