Borås

Ny yrkesutbildning ska hjälpa elever att lyckas

1:26 min

Kortare yrkeskurser på gymnasiet införs i Borås på Tullengymnasiet från och med i höst. Utbildningen riktar sig till de elever som saknar betyg för att komma in på de nationella programmen.

 Yrkeskurserna varierar mellan ett och ett halvt och två år och Anna Svalander (F), ordförande för utbildningsnämnden i Borås, är förhoppningsfull.

– Det är ett alternativ till ungdomar som inte är behöriga till ett nationellt program. Vi har sett att många inte kommer ur gymnasiet. I stället för att man gör det och kanske tvingas leva på försörjningsstöd vill vi försöka få de här eleverna att bli studiemotiverade, säger Anna Svalander.

I de nya yrkeskurserna läser eleverna både upp kärnämnen och gör yrkespraktik. Inriktningarna som finns är äldreomsorg, fordon, el, restaurang- och storkök och finsnickeri. De har valts eftersom det inte alltid krävs en gymnasieutbildning för att få anställning inom de branscherna. Anna Svalander är övertygad om att yrkeskurserna kan öppna dörrar för eleverna.

– Det kan leda till att man får in en fot på arbetsmarknaden och samtidigt peppa dem att läsa vidare, för det är naturligtvis målet i förlängningen. I dag är de 65 procent av de som inte som inte gått ut gymnasiet arbetslösa. Jag tror att alla ungdomar vill och kan, och att yrkesutbildningarna kan hjälpa dem att lyckas.

Reporter Sanna Thorén