Borås

Borås stad - årets sverigefinska kommun

Borås Stad utsågs idag till årets sverigefinska kommun. Utmärkelsen delades ut av Sverigefinländarnas delegation, vid det nationella firandet av sverigefinnarnas dag i Västerås.

Borås stad får utmärkelsen bland annat för att under 2012 ha arbetat systematiskt för att stärka det finska språket, och kartlagt anställdas kompetens i finska, och erbjuder olika kurser i språket. Barnomsorgen i Borås öppnade under 2012 en finskspråkig avdelning, och planerar ytterligare platser på grund av efterfrågan. Delegationen tycker dessutom att Borås har en väl fungerande äldreomsorg med tre helt finska avdelningar. Man är också nöjd med hur kommunen har använt statsbidraget i samråd med sverigefinska representanter och framhåller att Borås stad frivilligt anslöt sig till det finska förvaltningsområdet 2010. Även kulturen nämns i motiveringen, med finsk barnteater och två finska gästspel för vuxna på Stadsteatern.

På plats i Västerås för att ta emot utmärkelsen fanns bland andra Borås kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög och Arbetslivsnämndens ordförande Lars-Åke Johansson.