MÅRDAKLEV

Möbelfabrik återuppstår

1:41 min

Alnäs anrika möbelfabrik i Mårdaklev öppnar igen. Och flera anställda som tvingades sluta när fabriken lades ner för 1,5 år sedan har fått börja jobba igen.

För ett och ett halvt år sedan var det dystra miner i Mårdaklev, anrika Alnäs möbelfabrik - en av ortens största arbetsgivare skulle flytta till Tranås och de 23 anställda var varslade om uppsägning.

Men nu har vinden vänt, inom kort öppnar fabriken upp igen. Och flera av de som tidigare jobbade här har fått jobb igen.

– Av de 23 är det fortfarande 8-10 som fortfarande är arbetslösa, det skulle kännas bra att kunna erbjuda dem arbete igen, säger Bertil Lind, som var den ende av de 23 anställda som stannade kvar på möbelfabriken när ägaren flyttade verksamheten 20 mil bort - Tranås.

Alnäs är den typ av företag där man börjar och stannar - länge. Bertil Lind har jobbat här i 33 år.

Då för 1,5 år sedan, när beskedet om flytten kom, var det besvikelse här, fabriken gick ju med vinst.

– Det är ju ett trauma, säger Bertil Lind. Många var mycket besvikna.

Men nu flyttar ägaren Acap Invest tillbaka, inte produktion men väl montering av möbler. Lokalerna i Tranås var inte riktigt anpassade, dessutom blev det för trångt där, förklarar Bertil Lind.

Två tidigare anställda har rekryterats, en av dem är Martin Gunnarsson som fick jobb som kvalitetsansvarig på Kungsäter kök i mellantiden.

– Det är kul att starta upp det igen från början, det här trodde jag absolut inte, säger han om att företaget återvänt.

På sikt räknar man med att ha 10 anställda.

– Det blir lite av en revansch för oss, säger Bertil Lind.