HERRLJUNGA

Dement 83-åring lämnades i kylan - avled

1:49 min

En 83-årig dement man i Herrljunga avled samma dag som han lämnades utomhus i kylan av en taxi, trots att mannen enligt körordern skulle lämnas inomhus. Det är inte fastställ om den felaktiga avlämningen orsakade dödsfallet, men Västtrafik ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är en oerhört tragisk händelse som har berört oss alla väldigt djupt, säger Gunilla Wicktor som är informationsansvarig för Västtrafiks anropsstyrda trafik. Så fort det kom till vår kännedom gjorde vi en ordentlig utredning.

– Den visar att det är ett mänskligt misstag som föraren har gjort.

Det var i mitten av januari som mannen lämnades av på en felaktig adress. I körordern stod inget om att mannen var dement eftersom det anses integritetskränkande. Däremot stod det att mannen skulle lämnas inomhus.

Efter ett tag såg grannar mannen gå runt ett hus och tog hand om honom. Men väl inomhus föll mannen ihop och trots hjärt- och lungräddning gick hans liv inte att rädda.

Om det var den felaktiga avlämningen som vållade hjärtstilleståndet eller inte går inte att fastställa.

– Men mannen skulle ha lämnas inomhus även om han själv ville annorlunda, säger Gunilla Wicktor.

– Han var mycket trovärdig men skulle naturligtvis inte ha lämnats där han ville. Chauffören borde istället ringt och kontrollerat, då hade det inte behövt hända.