BORÅS

Ellos säljs till riskkapitalbolag

1:22 min

Redcats har sålt postorderföretagen Ellos och Jotex i Borås till riskkapitalbolaget Nordic Capital, baserat på skattepardiset Jersey, Kanalöarna. Tongångarna bland personal och chefer på Ellos är positiva.

Enligt Hans Ohlsson, vd på Ellos, får Ellos och Jotex de bästa förutsättningar att växa och utvecklas med hjälp av Nordic Captials kompetens och stora erfarenhet från detaljhandel I Norden.

Affären måste godkännas av konkurrensmyndigheter för att slutföras.  Någon köpeskilling har inte angetts.

Nordic Capital ett av världens 50 största riskkapitalbolag med kontor i flera olika länder.

Mångmiljon tvist med skatteverket
Nordic Capital, som har sitt säte i skattepardiset Jersey, dömdes i december förra året att betala 672 miljoner efter att ha förlorat målet mot Skatteverket om bolagets vinstdelning. Domstolen lägger dessutom till 30 miljoner extra - för att riskkapitalbolaget har trixat med oriktigt uppgifter.

Bolaget har dock överklagat och ärendet kan gå genom både kammarrätt och Högsta förvaltningsrätt innan en slutgiltig dom kommer.

Nordic Capital Fund VII som är den fond som kommer äga Ellos och Jotex äger idag flera nordiska detaljhandelsföretag, bland annat Tokmanni i Finland, Europris i Norge och Sport-Master i Danmark. Tidigare har också Nordic Capitals fonder bland annat ägt klädföretaget KappAhl.

Ellos profilföretag i Borås
Ellos säljs från franska Redcats som ägt företaget sedan 1997 då det köptes från ICA-koncernen. Ellos är ett av de mest kända borås-företagen i Sverige efter att Olle Blomkvist startat postorderföretaget 1947.

Från fackföringshåll på Ellos vill man inte uttala sig om den nya ägaren men tror inte att det kommer att betyda någort när det gäller antalet anställda.