SPORT

Inför basket-EM: Sveriges jakt på spelare i USA

0:25 min

De svenska basketlandslagen är klara för EM-slutspel och svenskt basket satsar nu stort för att göra så bra ifrån sig som möjligt. Landslagschefen Jonte Karlsson har i jakten på spelare besökt USA där bland andra NBA-proffsen Jonas Jerebko och Jeffrey Taylor förstås är högaktuella för spel i blågult.

Att Sveriges båda basketlandslag kvalificerat sig för EM är en historisk bedrift och för svensk basket uppstår en chans att visa att man kan hävda sig mot de allra bästa. Herrlandslaget har inte lyckats kvala sig in sedan 1995 och senaste de svenska damerna var med i ett europamästerskap var 1987.

På herrsidan finns två givna stjärnor i NBA-spelarna Jeffrey Taylor (Charlotte Bobcats) och Jonas Jerebko (Detroit Pistons). Båda är högaktuella för landslaget förstås och när det gäller Jerebko är läget mycket ljust enligt landslagschefen Jonte Karlsson.

– Han vill själv. Jag tror att han har lite revanschlusta eftersom säsongen inte riktigt blivit som han velat, säger Jonte Karlsson till Radiosporten.

Läget med Jeffrey Taylor kan vara mer besvärligt. Han är i händerna på sin klubb och kan ha andra åtaganden under sommaren som kan göra det svårt för honom att ladda upp med resten av landslaget.

– Vi måste hitta en lösning eftersom han till exempel ska vara med i det som kallas Summer League i Las Vegas. Han behöver förbättra visa delar i sitt spel och han måste även vila lite. Därför måste vi anpassa oss, fortsätter Jonte Karlsson.

Även basketförbundets Hans von Uthman har varit med på resan med Jonte Karlsson. Tillsammans har dom också försökt att besöka landslagsaktuella svenskor till damlandslaget. Problemet är där att WNBA (dam-ligan i USA) spelas samtidigt som EM vilket gör att om Kalis Loyd eller Farhiya Abdi blir uttagna i klubblag som ska vara med där uppstår stora stora svårigheter med att vara med i EM.

– I såfall [om dom kommer med i WNBA] är det inte så mycket att diskutera. Då kan dom inte vara med i EM, säger Jonte Karlsson.

Radiosporten har funnits med på Jonte Karlssons och Hans von Uthmans resa i USA. Hör mer i vår basketspecial i Sportextra på måndagskvällen. Då hör du även assisterande förbundskaptenen för herrlandslaget Torbjörn Gehrke.

Radiosporten
radiosporten@sr.se