tranemo

Unga i Tranemo påverkar politiken

1:36 min

Tranemo kommun är en av tolv pilotkommuner som tillsammans med Sveriges Ungdomsråd ska utveckla metoder för en politisk dialog med unga. I Tranemo sker det bland annat genom att elever på gymnasiet ska organisera en politisk debatt i kommunfullmäktige.

Ungdomarna har valt fyra ämnesområden; rasism, arbete, miljö och äldreomsorg. Och även om det är en skoluppgift, så är det på "riktigt", säger eleven Josefine Jelec.

– Jag tycker att det känns väldigt på riktigt även om det är ett skolarbete. Det är någonting alla tycker är roligt, och alla har en miljon åsikter om precis allting. Vi får framföra våra personliga åsikter utanför skolan, och det tycker jag är viktigt.

Tror du att det leder till att fler ungdomar blir engagerade i politiken, eller vad är syftet?

– Jag vet inte om fler blir involverade. Men det kan ge något, för politikerna tar det verkligen på allvar. Det märks, för de lyssnar på vad vi tycker och anpassar sina idéer efter våra tankar. Det kanske kan leda till att det görs om.

Lars-Åke Larsson är moderat ordförande i fullmäktige i Tranemo, och han är glad att gymnasieeleverna verkar uppskatta projektet.

– Det är väldigt trevligt att höra att de tycker det är intressant och roligt att vara med. Vi har medborgardialog som ett väldigt viktigt begrepp i våran kommun, och då är det naturligtvis angeläget att även ungdomarna finns med i det sammanhanget. En utav våra beredningar jobbar just nu med ett projekt kring hur vi ska utvidga dialogen med ungdomarna. Detta är ett led i det, och vi tror att det bryter eventuella barriärer. Den politiska sammansättningen är trots allt relativt ålderstigen i nuläget.

Är du rädd att det kan avskräcka unga från politiken när de får träffa er på riktigt?

.. Nej, jag tror inte det faktiskt.