borås

Bredare målgrupp för broddar

1:27 min

Allt fler köper broddar för att klara halkan. Men det är långt ifrån bara pensionärer som handlar. Idag finns broddar för flera olika behov, bland annat är det nu möjligt för löpfantaster att springa även på vintern.

Kommunfullmäktige i Göteborg har beslutat att stadens pensionärer ska få broddarna gratis. Och nu dom har gjort det möjligt för löpfantaster att springa även på vintern. Broddar finns i allt fler varianter, och tilltalar inte längre bara äldre. Ann-Catrine Andersson är butiksbiträde i en hälsokostbutik i Borås.

– Små broddar som du kan sätta på finskorna, galoscher med broddar på och så de nya löpbroddarna säljer vi. Alla som känner att de vill vara säkra när de är ute och går köper broddar. Inte bara äldre. Jag tycker mig se en förändring, den kan bero på med medvetenhet. Man pratar mer om riskerna med halkan.

Ann-Catrine Andersson säger att dom ha sålt mycket broddar i år, framförallt i början av vintersäsongen. Och när P4 Sjuhärad gick in på apotek i Borås var det skralt på broddhyllorna.

Den senaste tiden har halkan tagit ett starkt grepp om stan. Centimetertjock, knottrig is på gångvägarna gör att man måste ta det varligt. En av dem som skyddar sig med broddar är boråsaren Theresia Johansson.

– Det gör jag när jag går och handlar. Det är bra. Men de kunde gärna salta mer. Det är farligt på de platser där det inte ligger någon sand eller grus. Men jag har inte trillat än.