borås

Nya höghus i Borås kräver anpassad räddningstjänst

1:36 min

Inom en snar framtid får Borås höghus – 21 våningar i Druvefors byggs i detta nu. Brandskyddet blir alltid mer komplicerat när det hanldar om bränder på högre höjd – men enligt brandingengör Henry Linnsén byggs höghusen efter stränga regler och riskanalyser.

Igår började det brinna i en lägenhet högst upp i ett hyreshus på Norrby, på åttonde våningen. Räddningstjänsten lyckades släcka och inga människor kom till skada. Men framöver står räddningstjänsten för nya utmaningar, Borås kommer att få flera riktiga höghus – till exempel 21-våningar på Druvefors.

Ett sådant hus kräver andra åtgärder när det gäller brandskydd. 

– Det är alltid ett problem när man ska upp högt. Man ska ha med material, man ska komma dit så fort som möjligt. Det är alltid mer besvärligt än att förföytta sig i vågrätt läge, säger Lennart Larsson, insatschef vid räddningstjänsten i Borås.

Övning behövs
När det gäller branden på Norrby igår använde räddningstjänsten sitt höjdfordon vid släckningsarbetet. Stegen når cirka 10 våningar upp. Betydligt högre hus är dock på gång i Borås. Flera skyskrapor på mellan 21 och 30 våningar, och det ställer andra krav på brandskydd när man bygger. Och det kommer också krävas övning av räddningstjänsten, menar insatschef Lennart Larsson.

– Det här är en ny situation, helt klart. Ska vi bemöta alla problem som uppdagas så måste vi vara med och öva. Ochd et kommer säkert bli övning på detta.

Reglerna är tydliga
Brandingenjör Henry Linnsén har varit med och jobbat med höghuset som ska byggas på Druvefors, på 21 våningar. Det huset har flera speciella lösningar när det gäller brandskydd, sprinklers i varje lägenhet och brandhiss till exempel. Henry Linnsén ser ingen direkt risk med att bygga så höga hus.

– Byggreglerna tillåter ett sätt att utforma hur man bygger. Visar brandkonsulten med hjälp av riskanalys, som man har gjort i det här fallet, att det går att få ett minst lika bra brandskydd – bygg på. Sedan är det ju så att varje lägenhet är byggs för att klara en brand i ungefär 60 minuter. Och så fungerar det i stort sett idag.