borås

Vägvalets grundare missar valet på grund av sjukdom

1:42 min

I lördags bestämde sig partiet Vägvalet för att ställa upp för ännu ett val, det sjätte i det unga partiets historia. Å än en gång gör man det utan sin stora profil, partiets grundare Björn Wahllöf. En orsak är sjukdom.

– De säger att det är Parkinsson. Men jag tycker inte att jag hindras så mycket utan jag håller igång ganska bra än då och jag kan ta långa promenader, även om jag går långsamt och jag behöver inte någon käpp.

Björn Wahllöf drogs in i politiken genom Kristdemokraterna. 1988 blev han vald till årets KDS:are efter sitt avslöjande att Borås lurats att köpa spillolja. Sex år senare uteslöts han ur partiet för sitt öppna EU-motstånd. Då bildade han Vägvalet och blev Borås förmodligen mest välkände politiker.

Men politiken har inte varit viktigast, säger han.

– Nej, de människor som jag fått hjälpa, säger han och snyftar till. Ungdomar, som varit riktigt på deken. Det tycker jag är ett värde för evigheten och för livet. Men det ska inte jag ha credit för utan det är Guds nåd som verkat, säger den djupt troende Björn Wahllöf.

Det är också i sin Gudstro han finner tröst nu när han drabbats av Parkinsson. Han säger att han inte känner någon oro för sin hälsa.

– Nej, det har jag lagt i Guds hand.