borås

Toyota besöker Textilhögskolan

2:10 min

Idag kommer en delegation från det japanska bilföretaget Toyota till Textilhögskolan i Borås. Man ska träffa designstudenter och titta på deras projektarbeten. Besöket kan leda till att några av studenterna erbjuds att få praktisera i Japan.

– Idag är det fullt pådrag. Toyota kommer för att titta på studenterna som går textildesignerutbildningen. Så tittar de på om det finns några studenter som jobbar med intressanta arbeten som gör att de skulle kunna få komma till Japan och göra tre månaders praktik hos Toyotas huvudkontor i sommar, säger Margareta Zetterblom, lektor på Textilhögskolan.

Vad kommer de presentera idag?

– Det kan vara tryckprojekt, vävprojekt eller stickade projekt. Optiska fibrer invävda i tygerna är ett experimentellt vävprojekt som eleverna har i årskurs tre. Optiska fibrer är såpass mjuka att de går att väva med. Man leder in ljus i fibern, vilket göra att hela textilien blir en stor lampa.

Är de förväntansfulla?

– Det är väl förberedda, de har tränat på sina presentationer som är exakt fem minuter långa. De ser fram emot det här.

Vad har en sådan praktik för betydelse?

– Det har stor betydelse. Ett sådant prestigefyllt internationellt jobb är verkligen betydelsefullt för sedanre karriär. Vi har två studenter som blivit erbjudna förlängd anställning i Japan, och som faktiskt valt att flytta dit och jobba på huvudkontoret för Toyota.

Det är fjärde gången Toyota besöker skolan.

Sarit Monastyrski
sarit.monastyrski@sverigesradio.se

Sara Kvist
sara.kvist@sverigesradio.se