hästskandal

Dafgårds egna prover visar på hästkött

0:32 min

Dafgårds, som bland annat levererar köttbullar till Ikea, har nu hittat hästkött i företagets egna prover, enligt Livsmedelsverket.

Det var tjeckiska kontrollanter som i måndags hittade spår av hästkött i prover från köttbullar som skulle säljas på Ikea.

I går berättade vi att Dafgårds egna prover varit negativa, men nu har det kommit ytterligare svar på stickprover som visar en halt av hästkött på mellan en och tio procent

Företaget Dafgård, som bland annat levererar Ikeas köttbullar, har tidigare sagt att de tror att "kriminella handlingar" ligger bakom den misstänkta förekomsten av hästkött.

Livsmedelsverket vet inte om de nu aktuella testsvaren avser partiet med köttbullar i Tjeckien eller något annat parti.

Dafgård uppgav i går att företaget tidigare har gjort 320 kontroller av olika sorters produkter, utan att spår av hästkött har hittats. Även Ikea, dit Dafgård levererar, har för två veckor sedan testat tolv partier köttbullar utan att hitta hästkött.

Tjeckiska myndigheter har ännu inte meddelat hur stor andel av färsen i det tjeckiska partiet köttbullar som utgjordes av hästkött.

-Vi har precis nåtts av nyheten och kommer att ta kontakt med Dafgård. Det är klart att det är allvarligt, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea, till TT.

Resultaten av möbeljättens egna analyser av köttbullarna kommer med största sannolikhet att vara klara i dag.

-Vi hoppas kunna säga något om detta under eftermiddagen, säger Magnusson.

Ekot