sjuhärad

Praktik på Island som arbetsmarknadsåtgärd

1:31 min

Ett gäng Sjuhärads-ungdomar befinner sig just nu på Island där de ska genomföra en tre veckor lång praktikperiod på olika arbetsplatser. Det är en del av det så kallade Kreativ Utveckling-projektet (KRUT) som är till för att hjälpa personer in på arbetsmarknaden.

– Syftete med projektet är att våra deltagare ska hitta sin väg ut i arbetslivet eller studier. Våra deltagare har kanske hoppat av gymnasiet och inte riktigt vet hur de ska ta sig tillbaka och hitta motivationen. Eller så är man sjukskriven, och då gäller det att hitta motivation och tro på sig själv igen, säger Pernilla Knutsson, projektledare för KRUT.

Alla ska jobba
I Sjuhärad finns ungefär 5000 personer i arbetsför ålder som av olika anledningar har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Ofta handlar det om en kombination av flera olika problem – medicinska, psykiska, sociala eller arbetsmarknadsrelaterade. Målet med KRUT-projektet är att på sikt få dessa personer att bli självförsörjande.

– Det är det som skapar en självständig människa, när man har makt att bestämma över sitt eget liv. Då är det mycket försörjningen det hänger på. Det här med över gränserna är att våga kliva över geografiska gränser, men att också våga kliva över sina egna inre gränser.

Hoppas på jobb
19-åriga Inga Kiseleva från Borås fick höra talas om KRUT av sin jobbcoach. Hon berättar om första dagen på fritidsgården som är hennes arbetsplats.

– Det var lite kaos runt omkring, men det är det ju alltid första dagen. Jag hoppas kunna få bättre självförtroende, att jag kanske kan få ett jobb när jag kommer tillbaka till Sverige. Eller att jag i alla fall ska våga söka och inte vara rädd för att få ett nej, säger Inga Kiseleva från Borås som precis påbörjat praktik på Island.

Sanna Thorén
sanna.thorén@sverigesradio.se