miljö

Kemikalier i hemmet påverkar våra hormoner

800 kemikalier misstänks påverka hormonsystemet, och det i sin tur kan ha kopplingar till sjukdomar som cancer, diabetes och fetma, visar en ny och stor studie från WHO. Familjen Bard började sanera sitt hem från plast när de fick sin dotter som idag är 1,5 år gammal.

– Vi började titta på vad vi hade för leksaker och tog bort det som vi tyckte var mest uppenbart, mjukplast och plast som vår dotter kan stoppa i munnen. Sedan tog vi bort plastredskap i köket och gick igenom badrummet. Vi försöker ha så kemikaliefritt som möjligt och satsa på ekologiskt, säger Sara Bard.

Men tror ni att det är så farligt då?

– Vi vet inte. Men det finns en del rapporter som visar att det kan vara farligt och då tar vi det säkra före det osäkra.

Farliga nappflaskor
För Sara började det med att hon läste en tidningsartikel om att nappflaskor skulle vara BPA-fria inte var det. Eter det började hon kolla igenom rapporter och gå in på forum på nätet. Hon och hennes man Johan pratar också med andra föräldrar. Både de som är inne på samma bana och som de utbyter tips med, men också föräldrar som inte tänkt på det över huvud taget.

– Jag hade nästan förväntat mig att folk skulle tycka att vi var en pretto-familj som bara ville vara duktiga, men de har inte reagerat så. De är intresserade och vill veta varför. Man kan se att de tänker till då och nästa gång man är hemma hos dem kanske det har försvunnit lite plastgrejer, säger Johan Bard.

Barnen drabbas hårdare
Igår föreläste Pia Aspegren från Miljöförvaltningen för föräldrar om hur man avgiftar barnens vardag. Det handlar om allt från leksaker till mat, kläder och inredning.

– Framförallt stoppar små barn saker i munnen och därför utsätts de mycket mer för kemikalierna än vad vuxna gör. De förbränner saktare, och de ligger mycket på golvet där det finns damm som samlat på sig kemikalier.

Lurigt med det osynliga
Det kan vara svårt att veta vilka ämnen som utgör risker och hur stor skadan kan bli, eftersom vi vet ganska lite om majoriteterna av kemikalierna och deras långsiktiga effekter. Men vad man tydligt kan se är att när vi köper fler produkter med mer kemikalier i, så ökar till exempel allergier, koncentrationssvårigheter och för tidiga födslar världen över.

– Det lurigaste är sånt som inte syns. Hormonstörande ämnen som har effekter på lång sikt.

Vad är de vanligaste kemikalierna som påverkar oss?

– Dels finns det väldigt mycket koncerveringsmedel både i mat och i hygiensika produkter. De kan ge allergiska reaktioner. Sedan har vi färgämnen som ger konstiga reaktioner. Jag har ett kontroversiellt råd – undvik svart. Det behöver inte vara så, men det finns en ganska stor risk att det finns ett färgämne i svart som är välldigt allerigiframkallande. Det gäller både svarta kläder och svart hårfärgningsmedel.

Färga inte håret under graviditeten
– Inte ens jag som vet om alla dessa saker kan leva giftfritt, för de finns omkring oss hela tiden. Men med kunskap kan man plocka det som man tycker är viktigt och undvika det man själv tycker är lätt att undvika.