Försäkringskassan

Vabruari - en sjuk månad

1:21 min

Februari - eller vabruari som vissa vill kalla den månad som barn brukar vara sjuka mest går mot sitt slut. Förra året visade statistik från Försäkringskassan att föräldrar i Västra Götaland tog ut 91 000 dagar för vård av barn i februari. I år spås februari visa på ännu högre siffror. Det blir nytt rekord, tror Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesman på Försäkringskassan.

– Jag tror det faktiskt, säger Niklas Löfgren. Vi får se när vi får in statistiken. Men säsongsinfluensor, vinterkräksjuka, RS-virus och olika säsongssjukdomar har slagit ovanligt hårt i år och dessutom börjat tidigare i år än vad de brukar göra.

Men det är kanske inte bara fler sjukdomar som orsakat de höga vab-siffrorna. Det har också blivit enklare att göra en sjukanmälan. Man kan till exempel gå in via en app som Försäkringskassan började med i november och man kan skicka iväg ett sms-meddelande.

Man slipper de pappersintyg som man fram till årsskiftet skulle ha med sig till dagis och skola.

– Vi har arbetat hårt med att få bort onödigt krångel för både föräldrar och förskolepersonal. Det kan nog påverka statistiken.

– Vi hade tidigare indikationer från föräldrar som tyckte att detta var för krångligt och hellre tog ut en semesterdag eller flexade.

– Men jag kan nog tänka mig att det nu blir fler som fullföljer ärendena och begär ersättning så som det var tänkt.