kultur

Bilder av självbilder på Borås Konstmuseum

1:00 min

Riskerna med att lägga ut bilder på Facebook och Instagram är temat för en utställning som öppnar på Borås konstmuséum idag. Fotokonstnären Mija Renström har samlat bilder från sociala medier och fört samman dem till ett tidsdokument över faror och fördelar.

– De här bilderna blir oftast inte samlade på det här sättet utan stannar i hårddisken eller de sociala medierna. Detta blir ett snitt ur vår tid nu. Kanske kommer d ehär bildern ses på ett annat sätt om 20 år när man ska börja diskutera den här tiden och vad som hände.

Lärare och elever ska alltså komma hit?

– Förhoppningen är att de ska komma hit och arbeta. Konstpedagogen vid Borås Konstmuseum har gjort ett pedagogisk program, en sorts lärarhandledning, om hur man kan arbeta vidare med utställningen tillsammans med sin klass. Så forhoppningen är att man kan komma hit och ha diskussioner om hur ungdomar väljer att presentera sig själva. Nu börjar man ju förstå hur alvarligt detta är – det finns både possitiva och negativa sidor med att presentera sig själv. Man kan också diskutera hur det kan missbrukas, säger fotokonstnären Mija Renström.