borås

Familjen Berggren kör leksaker till polska barn

5:02 min

Det behövs inte en stor hjälporganisation för att leksaker och kläder ska komma till behövande. Till Påsk tar pappan Fredrik Berggren från Borås med sig barnen Matilda & Stina till Polen för att dela ut leksaker och kläder.

Initiativet har lett till att klasskompisarna på Byttorpskolan idag hade med sig kassar av gamla leksaker som skulle lastas.

– Det började med att man var trött på att det låg leksaker och skräpade överallt. Så jag sa till barnen att om ni inte plockar iordning efter er så tar jag alla leksaker och skickar dem till Polen. Då tyckte Matilda att det var en jättebra idé – vi har så mycket som vi inte behöver längre.

Så det du kastade ur dig får du löpa linan ut med nu?

– Jag får stå för det jag sagt. Det blir till barn och dem som har det riktigt dåligt på landsbygden i Polen. Det finns otroligt många människor där nere som inte har det så bra. Jag har fått kontakt med en åkare vars fru jobbar som missionär inom kyrkan, och hon ska hjälpa till så att allt kommer till rätt ställe.

Du tar med dig barnen på resan?

– Ja, det är meningen. De har varit med och kört lastbil ända sedan de var små och vart i Finland och Tyskland och allt möjligt. Vi åker till Polen, vi tar en bil och åker ner. Så får vi se hur det går.

Många säger nog sådant som du slängde ur sig. Vad är det som gör att du vågar ta initiativet?

– Jag har ju en bra kontakt, en åkare som pratar svenska. Jag har varit där nere mycket och sett hur det ser ut. Det ligger ganska nära, men det är otroligt fattigt på landsbygden. Städerna är rätt okej. Man lever lätt i en liten bubbla här hemma på Byttorp. Alla har det bra. Det finns många som har det svårt och fattigt i Sverige med, men det blir så påtagligt när man kommer utomhus.