borås

Vapenamnesti startar idag

1:20 min

Från och med idag kommer en vapenamnesti genomföras i hela landet, då illegala vapen kan lämnas in hos polisen utan att de får göra några efterforskningar. En vapenamnesti genomfördes senast 2007 och man fick då in knappt 14 000 vapen i hela landet.

Det är nu tredje gången en sådan möjlighet ges och Leif Lillvik på Polisen i Borås är positiv till amnestin.

– Det är för att vi ska få in så många vapen som möjligt, olagliga vapen som vi inte vill ska finnas där ute. De kan annars komma i orätta händer och användas i olagliga syften.

Finns det några risker med detta?

– Självklart, det finns det alltid när det handlar om skjutvapen. Vi vädjar om att alla som lämnar in vapen ska kontrollera att de är oladdade. Sedan får vi hoppas att det inte händer några olyckor. Vi förbereder oss genom utbildning och information till medarbetarna.

Att få in vapen som används i kriminella sammanhang är såklart en förhoppning. Men enligt Lars Östlund på polisen i Borås hör det till ovanligheterna.

– Jag tror inte att det är någon större risk att det kommer kriminella gäng och lämnar in vapen. Om de gör det är det såklart en bonus, men det är i första hand vapnen som finns ute bland medelsvensson vi är ute efter. De som inte kommit in till polisen, och där man saknar licens, säger Lars Östlund, föreståndare på gods, pass och delgivning på Polisens reception i Borås.

Elin Ternander
elin.ternander@sverigesradio.se