1 av 3
Sven Ernstsson, verksamhetschef på BUP i Borås. Foto: Jan-Åke Thorell P4 Sjuhärad
2 av 3
Källa: Socialstyrelsen
3 av 3
Många barnpsykiater är 55+
SJUKVÅRD

Läkarbristen blir värre

1:37 min

Bristen på läkare kommer att bli värre i framtiden, trots att många kliniker redan idag tvingas till dyra lösningar med hyrläkare. En av de hårdast drabbade verksamheterna är barn- och ungdomspsykiatrin på Södra Älvsborgs sjukhus där Sven Ernstsson är verksamhetsansvarig.

– Vi har redan idag ett stort behov av fler specialister inom barn- och ungdomspsykiatrin, säger Ernstsson. Men det kommer att bli än mer alarmerande om det inte händer någonting angående rekryteringen till ST-läkartjänster.

Idag är flertalet av läkarna på BUP hyrläkare eller rekryterade från utlandet. I Västra Götalandsregionen är dessutom över hälften av läkarna 55+ och om tio år blir behovet av läkare om möjligt än mer akut.

Det tar 12 år för att få fram en ny specialistläkare. Kanske ännu längre tid eftersom många nya läkare idag är kvinnor som kan förväntas ta mer barnledigt än sina manliga kollegor.

Risken är därför överhängande att det blir ett gap med ännu större läkarbrist från det att dom nuvarande specialisterna slutar tills dess att de nya är färdiga.

– Jag ser att detta är en överhängande risk, säger Ernstsson.

Han har varit i kontakt med Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet och Sveriges Kommuner och landsting och påtalat problemet, men har inte fått något gehör för farhågorna.

– Ingen är intresserad av att göra en analys om hur många tjänster vi har, hur många läkare vi är i behov av, och hur många tjänster som är tillsatta.

Men Sven Ernstsson får inga lugnande svar.

– Jag tycker tvärt om att man skyller på varandra och ingen tar det samlande greppet i den här frågan.

Är du bekymrad för framtiden?

– Ja absolut! Det är ju väldigt allvarligt om vi inte har en tillräcklig tillgång på specialistläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista