Arkivfoto: Västtrafik
västra götaland

Sms-biljettförsäljningen sjönk 53 procent

1:25 min

Sedan Västtrafik gick över till den nya betalningstjänsten Seamless 1 februari har försäljningen av mobilbiljetter minskat med 53 procent jämfört med samma period förra året. Det visar siffror som P4 Sjuhärad har tagit fram.

Jens Holmberg är pressinformatör på Västtrafik.

– Det har köpts mindre sms-biljetter och det är väl något vi har räknat med.

Men en minskning i kronor på 53 procent?

– Ja, vi hoppas väl att den ska minska och att man på helår tappar två till fem procent jämfört med föregående år.

Den kraftiga minskningen av sålda sms-biljetter är alltså något man räknat med enligt Västtrafik. För att kunna köpa biljett med sms måste man numera registrera sig och därefter välja om man vill betala med kort eller faktura. För det sistnämnda görs en kreditprövning, och man får exempelvis inte ha skyddat nummer.

– Det beror på att det är en hög säkerhetsnivå. Adressen som din telefonoperatör har måste vara samma som den du är skriven på och så vidare, vilket lett till lite strul.

Förändringen beror på att teleoperatörerna slutar att erbjuda betalning av sms-biljetter via mobilfaktura eller kontantkort. 2012 stod sms-biljetterna för knappt 8 procent av den totala försäljningen. Hur den stora nedgången påverkat Västtrafiks ekonomi vet man ännu inte.

– Vi har varit tvungna att göra den här förändringen. Men vi hoppas att vi ska ta igen det tappet vi har haft i början här.

I sjuhäradskommunerna kan man fortfarande köpa enkelbiljetter ombord, men bara med bankkort. I Göteborg säljer inte förarna några biljetter alls.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista