Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
våren är här

Framtöat bajs problematiskt

1:02 min

Det som göms i snö kommer upp i tö – men liten fågel hittar tyvärr inte bara gammalt bröd. När snön töar bort kommer både skräp och hundbajs fram i det obamhärtiga vårljuset. Och det här ställer till med problem.

Johan Olsson är entreprenadingengör på Borås Stad, och han menar att hundbajs som inte plockas upp är en hälsofara.

– Det finns en sjukdomsbild. Dvärgbandmask kan både människor och andra hundar få. De som inte tar upp, det drabbar alla människor och hundägare runt omkring.

Vad säger de som ringer in och klagar på detta?

--  De är allt från arga, ledsna, förtvivlade till irriterade. Alla har olika uttryck om saker och ting, men alla är överens om att det här är inte okej.

Gör ni några speciella insatser för att göra något åt det här?

– Vi har vår grundstädning, men det skulle vara en orimlighet både organisatoriskt och pengamässigt att rikta insatserna så fort folk ringer. Folk hade inte velat betala för det i Borås stad. Fokus ska vara på skola, vård, omsorg. Varje krona som vi slipper lägga på att städa upp skräp som ligger där det inte ska vara spelar roll. Jag skulle gladeligen gå till politikerna och be dem satsa pengarna på något viktigare, om folk bara plockade upp efter sig och sina hundar.

Sarit Monastyrski
sarit.monastyrski@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista