Elise Nilsson och Fanny Wiland i Frufällan. Foto: Mikael Medin P4 Sjuhärad
Borås

Barn ställer krav på belyst lekplats

1:25 min

11-åriga Elise Nilsson och Fanny Wiland i Frufällan har tröttnat på att den lokala lekplatsen inte har någon belysning. Lekplatsen har stått mörk i flera år på kvällen och nu har Fanny och Elise vänt sig till kommunen för att få en förändring.

– Vi brukar gå över här när vi går till varandra eller andra kompisar. Här får inga bilar köra så då är det bra för oss barn att ta den här vägen. Det är faktiskt ett rätt stort problem för det kan göra så folk skadas om det inte kommer lampor här om de väljer en väg med bilar där det inte är så stor trottoar heller.

Fanny och Elise bor på varsin sida av lekplatsen på Loggvägen i Frufällan och använder ofta den lilla gångvägen över lekplatsen för att snabbt och enkelt ta sig runt. Men på vintern, när det blir mörkt tidigt, får de problem. Då ser man knappt fötterna framför sig, säger Elise. Alternativet är en trafikerad väg men det är många yngre som inte tänker på att använda reflex, berättar Fanny.

Nu har de tröttnat på att leklplatsen alltid står mörk och tom på vintern och har skickat ett brev till Borås kommun för att få en förändring. Och det var framför allt för de yngre barnens skull som dom tillslut sa ifrån.

– Det är nog inte så många yngre som vågar göra det. De vågar nog inte prata om det speciellt, särskilt inte om att dom är rädda för att det är mörkt här.

Vad gjorde att ni vågade då?

– Det blir ju så svart här och det har det varit i flera år nu. De har byggt om lekplatsen flera gånger med det har fortfarande inte kommit några lampor hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista