Oskar Svärd, Vasaloppet 2011. Arkivfoto: Krister Halvars/Scanpix
Sport

Svärd nervös inför Vasaloppet

1:30 min

Nära 16 000 personer ger sig imorgon ut i spåren som Gustav Vasa ska ha åkt under sin flykt till Norge 1521. Trefaldige vinnaren Oskar Svärd från Ulricehamn tvivlar på vinst i år.

Oskar Svärd från Tvärred i Ulricehamn åker för numera för Team Coop. Han har vunnit Vasaloppet 3 gånger, senast 2007. Inför morgondagens lopp är han både osäker och nervös, och vågar inte hoppas på någon vinst.

– Det har varit lite strul i vinter, så det är lite svårt att säga med placering. Innan säsongen var målet att vinna, men nu är det väl att få till ett bra lopp och åka taktiskt riktigt. Sen får vi se vart det slutar någonstans.

Oskar Svärd åker sitt 14:e Vasalopp imorgon. Under säsongen hittills har han haft problem med bihåleinflammation, influensa, och inte kunnat träna som han har velat. Och vädret i Sälen har hittills inte varit det mest gynnsamma, det kommer bli mycket svårt att valla rätt, säger Oskar.

– Det blåser väldigt mycket, har snöat lite, och det har dragits ned jättemycket smuts i spåren och det har varit plusgrader, och så säger de att det ska bli kallare här till tävlingsmorgonen.

Träffar du andra åkare där uppe och hur är stämningen?

– Inför Vasaloppet är alla lite nervösa, hur många gånger man än åkt det. Alla team är ute och provar och testar och även motionärerna är ute på spåren och provar. Men det är speciellt. Vasan är liksom det största, äldsta och längsta. Det är "No 1" bland långloppen, även om det finns många långlopp ute i Europa som blivit allt större och TV-sända. Men ändå när det kommer till Vasaloppet så är det störst. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista