1 av 3
Foto: Camilla Walldán
2 av 3
Anitta Lindahl visar sin andra favoritmålning - ett kvinnoansikte. Foto: Camilla Walldán
3 av 3
Veino Åkerström, har målat sedan hon var barn. Foto: Camilla Walldán
Borås

Kultur 75 ställer ut på Brygghuset

1:38 min

I helgen har den finska föreningen Kultur 75 sin första egna måleriutställning. Det är 13 hobbykonstnärer, främst kvinnor i olika åldrar, som visar sina bilder på Brygghuset.

En av besökarna, Anitta Lindahl från Borås, säger att hon sett många fina bilder, och visar gärna sina favoriter bland de drygt 100 bilderna som ställs ut. Den ena är en akvarell i blå nyanser, målad med svepande penseldrag och få detaljer.

– Jag tycker den är fantastiskt fin. Det här är min kust. Det är hav och land som möts, skyar som går över. Den ger mig ro.

Det här är hobbymåleri, hur jämför man det med konsten på Borås konstmuseum?

– Jag tycker inte att man ska jämför konst på det sättet. Det är min personliga upplevelse av konsten som ska bäras fram, och då spelar det ingen roll om det är hobbyproducerat, eller gjort av väldigt kända personer. Det måste tilltala mig på något sätt.

Föreningen Kultur 75 bildades i början av 1970-talet. Veino Åkerström är en av dagens utställare, hon har varit med i föreningen i runt 20 år. Målargruppen på 13 personer träffas en gång i veckan och det handlar mycket om kamratskap, säger Veino.

– Det är babbel, goa skratt, vi fikar och vi äter finska piroger, och vi fantiserar redan om nästa resa. Vi har ju varit i Skagen nyligen, och nu kanske vi åker till Prag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista