Anna Stenström, projekledare på utvecklingsenheten på Borås Stad. Foto: Camilla Walldan P4 Sjuhärad
Skolan

Brist på särskollärare 2018

Anna Stenström: ”Behöver kompetensen”
1:37 min

Särskolan i Borås stad står inför stora problem då alla lärare om några år ska vara behöriga och ha en lärarlegitimation. För över hälften kommunens särskollärare lever inte upp till kraven.

Samtidigt har högskolor och universitet inte tillräckligt med platser för vidareutbildning. Det fick regeringen att i slutet av förra året ge särskolan tre års dispens – övriga lärare måste ha sin lärarlegitimation 2015. Borås stad försöker nu skapa en utbildning i samarbete med Linnéuniversitet.

– Vi vill se om det går att möta behörighetsförordningens krav genom att skapa möjligheter för pedagoger att utbilda sig. Men där är vi inte än, säger Anna Stenström som leder projektet.

Stora krav
Förutom en lärarexamen måste särskollärarna också ha en speciallärare-examen med inriktning mot utvecklingsstörning för att kunna fortsätta undervisa 2018. En utbildning som inte fanns när flera av lärarna för många år sedan utbildade sig. En stor andel av dagens särskollärare lever inte upp till de nya kraven. Lärarnas tidnings senaste undersökning från 2011 visade att så många som 80 procent - eller 7500 särskolelärare i landet måste vidareutbilda sig.

Av Borås stads 75 särskollärare, är 40 - alltså mer än hälften - obehöriga enligt den nya behörighetsförordningen. Anna Stenström tycker att kraven på särskolelärarna är höga.

– Jag antar att det är för att man från politiskt håll ser att man behöver den kompetensen för att kunna hjälpa ungdomarna. Men visst ställer det stora krav. Om man har varit behörig i 20 år och helt plötsligt inte är det för det jobb man faktiskt utför, så kan det vara provocerande så klart.

Hoppas på lösning
Nu ska Linnéuniversitetet validera kunskaperna som lärarna har, och skapa en uppdragsutbildning för Borås stads räkning. Längre fram i vår återkommer de med en offert och tidsplan.

Är det realistiskt att tro att man kommer ha alla lärare utbildade till 2018?

– Det får vi absolut hoppas, säger Anna Stenström.

Borås stad samverkar också med övriga Sjuhäradskommuner, där ett tiotal lärare är berörda, som också vill delta i uppdragsutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".