Mark

Notan för VA-ledningar i Mark spricker

Lundgren: "Vet inte slutsumman än"
1:43 min

Kalkylen för nya VA-ledningar i Mark håller inte. De kan komma att kosta 200 miljoner - dubbelt så dyrt än beräknat. Det är kommunens dyraste projekt någonsin, men kostnaden är en känslig fråga.

Alla tillstånd är klara för första etappen av den stora ledning som ska binda ihop de nordvästra delarna av kommunen (Sätila, Ubbhult och Hyssna) med det stora reningsverket i Skene.

– Vi har börjat bygga en viktig del i Skene skog och så är det klart att vi har fått alla tillstånd klara för den första delsträckan mellan Skene skog och Hyssna, säger Karl Lundgren, chef för Teknik och serviceförvaltningen. 

Ledning till Skene
Nu är man alltså igång med första etappen av  kommunens  dyraste projekt någonsin. Den flera mil långa ledningen från Ubbhult och Sätila via Hyssna ska samla kommunens samla VA-nätet från dessa orter till Skene där kommunens stora reningsanläggning ligger.

– Den kommer handlas upp och det går vi ut med nästa vecka. Vi räknar med att arbetet kan börja under eller efter sommaren, säger Karl Lundgren.

Avloppslösningarna i Ubbhult, Sätila och Hyssna är otillräckliga och att bygga nytt kostar åtskilliga tiotals miljoner kronor. När kommunens centrala avloppsreningsverk i Skene är dimensionerat för mer än det dubbla så beslutade kommunens att dra ledning till Skene istället för att bygga reningsverken.

Ströks från handlingarna
Hittills är projektet kostandsberäknat till 108 miljoner kronor men för bara någon vecka sedan dök en ny kalkyl upp som pekade på 188 miljoner kronor. Politikerna valde att bortse från kalkylen och strök den från handlingarna eftersom man anser att den innehöll för många osäkra faktorer. Efter det har det kommit ännu en kalkyl som pekar mot ytterligare tio miljoner,  det vill säga närmare 200 miljoner kronor totalt.

– Vi vet inte slutsumman än. Vi hoppas att kunna få en indikation på det när vi upphandlat den första delsträckan.

Att de 108 miljonerna inte kommer att räcka är man medveten om, frågan är hur mycket ytterligare det kommer att bli.

– Det är lite som när man lämnar in sin bil. Ibland blir man förvånad över att det blev så billigt och ibland att det kostade mer. Så är det i detta fallet också, säger Karl Lundgren, chef för Teknik och serviceförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".