1 av 2
Lena Heybroek och Markus Otterloo i Ubbhults byalag. Foto: Sanna Thorén P4 Sjuhärad
2 av 2
Foto: Sanna Thorén P4 Sjuhärad
Mark

Fler hjärtstartare ska rädda liv

Otterlo: "Grannen - inte apparaten räddar liv"
1:30 min

I Ubbhult har det samlats in pengar för att kunna sätta upp hjärtstartare runt om i byn. En av anledningarna var att ambulanser vid flera tillfällen kört fel. Lena Heybroek är medlem i byalaget som ligger bakom initiativet.

– Byn är väldigt långsträckt, nästan över en mil, så när ambulansen har kört igenom själva Ubbhults kärna tror dom att dom är ute ur Ubbhult igen, och då vänder dom. Det började med att det var flera incidenter när ambulanser inte hittade eller kom väldigt sent, och då började vi prata om det här. Och det är lite mode med hjärtstartare, man läser om det överallt, säger Lena Heybroek, medlem i Ubbhults byalag.

Sex hjärtstartare på 1000 invånare
60 000 kronor har byalaget samlat in, och det har räckt till fyra stycken hjärtstartare. Totalt finns det nu sex stycken hjärtstartare i Ubbhult som har cirka tusen invånare. Nu satsar byalaget på att utbilda invånarna i hjärt-lungräddning och att använda hjärtstartarna.

– Det går inte att försäkra sig hur mycket som helst, det mest optimala vore en läkare och en hjärtstartare i varje hem men det går ju inte. När vi började siktade vi på att få ihop pengar till en hjärtstartare, men nu fick vi in så mycket pengar och viljan var så stor. Det vi predikar är att apparaten i sig räddar ju inga liv, utan det är ju din granne som kan rädda livet på dig om han eller hon vet var apparaten finns och hur den används, säger Markus Otterloo i byalaget.

Därför är det viktigaste HLR-kurserna, fortsätter han, och säger att de är lyckligt lottade med Eva Werner i byn som ställer upp ideellt och utbildar invånarna.

Placeras på kända ställen
Sammanlagt drabbas cirka 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus varje år. En hjärtstartare känner av hjärtslagen hos en människa och kan genom en elstöt återställa rätt rytm.

– Det är en liten fyrkantig låda med väldigt tydliga instruktioner utanpå. Men man behöver vara fler, det behövs någon som kan HLR. Tack och lov har vi inte behövt använda den i akut läge, men vi har använt den på kursen och jag tycker den är lätt att använda. Det är inget krångligt. Men det är viktigt att man har gått den här kursen så att det känns tryggt när man skulle behöva använda den, säger Lena Heybroek.

Var har ni placerat ut hjärtstartarna någonstans?

– Det är kända ställen som ska vara öppna och tillgängliga, till exempel finns det på en bondgård i mjölkrummet, i ett stall, i ett bostadsområde och en gammal skola, säger Markus Otterloo.

Han säger att alla projekten de har via Byalaget gör att folk lär känna varandra. Och tryggheten och säkerheten ligger i att du känner din granne.

                                                                                         Sanna Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".