1 av 2
Ingela Bergvall. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
2 av 2
Skolkorridor, Erikslundskolan. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad
borås

Krav på vidareutbildning upprör särskollärare

Särskollärare: "Jag har redan två utbildningar"
1:35 min

Särskolelärare i Borås är oroliga efter uppgifterna om att de måste vidareutbilda sig för att få jobba kvar. Som P4 Sjuhärad berättade i går står särskolan i Borås inför stora problem när alla 75 lärare måste vara behöriga till 2018.

Över hälften av lärarna i särskolan uppfyller inte kraven idag, utan måste läsa vidare. Detta har skapat irritation, eftersom de flesta av lärarna redan har många års erfarenhet.

Ingela Bergvall undervisar särskolelever i årskurs 7-9 på Erikslundskolan. Hon och många av kollegorna är irriterade över situationen, och att det ställs så höga krav på dem.

– Det känns jobbigt, det är tungt att man än en gång ska behöva studera. Jag är utbildad till fritidspedagog, sedan till lärare, och nu måste jag läsa kanske både en tredje och fjärde gång för att vara behörig i det jag undervisar idag.

Få utbildningsplatser
Fem av särskollärarna i Borås studerar nu genom lärarlyftet II, regeringens satsning för att påskynda vidareutbildningen inför lärarlegitimationen. Fler platser finns det inte idag. Lärarna arbetar heltid, samtidigt som de läser på halvfart, och får ingen ersättning av kommunen mer än böckerna. De får två dagar ledigt i månaden för att gå på föreläsningar och därför avdrag på lönen.

Ingela tvekar inför att läsa vidare. Hon har barn och vet inte om hon kan lägga så mycket tid och energi, under minst tre år, vilket krävs för att hon ska bli behörig. Hon vill se bättre villkor för studierna.

Vad har rektorn sagt hittills i frågan?

– Jo, han uppmanar oss att läsa vidare så klart. Det är ju lätt att uppmana, men man måste ju också få lite resurser för det. Man behöver tid och få betalt medan man läser. Jag tror inte det kommer bli så - men jag hoppas det.

Erfarenhet värdelös
Den långa yrkeserfarenheten som många särskollärare har tas knappt i beaktande vid valideringen som görs inför studierna. Ingela har jobbat i nio år, och precis som många av kollegorna vill hon se att erfarenheten värderas högre.

– Har man jobbat länge så – man lär ju sig mycket genom att göra också.

Anna Stenström, projekledare på utvecklingsenheten på Borås Stad. Foto: Camilla Walldan P4 Sjuhärad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".