Lars Holmin (M)
ulricehamn

Stort överskott för Ulricehamn

Lars Holmin: "Vi behöver ta höjd"
1:26 min

Ulricehamns kommun har oväntat fått ett historiskt stort överskott på hela 54 miljoner kronor från 2012 – dubbelt så mycket som budgeterat. Orsaken är framför allt återbetalda försäkringspremier som inte utnyttjats. Överskottet kan betyda att anställnings- och inköpsstopp hävs.

Moderata kommunalrådet Lars Holmin är nöjd.

– På kort sikt ser det väldigt bra ut. Vi gör ett av kommunens bästa resultat någonsin. Jag har inte forskat i detta, men jag kan inte minnas att vi någonsin varit uppe i de här siffrorna.

Hur kommer det sig?

– Framförallt två stora poster vi inte hade räknat med. Dels återbetalning av AFA-pengarna på drygt 20 miljoner, dels ökade skatteintäkter på 9 miljoner. Det i förhållande till ett högt resultat som vi hade från början så blir det väldigt mycket pengar på sista raden.

Med facit i hand, har ni varit lite för snåla på senare tid?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har vissa verksamheter som går med väldigt stora underskott. Vi behöver ta höjd både för de verksamheterna, men också för de framtida investeringar som behövs båda när det gäller skola, förskola och inom äldreomsorgen.

Vilka är de stora problemområdena?

– Att våra försörjningsstöd ökar är ingen hemlighet. Vi har missbruksvård som är ganska kostsam, och skolan står inför stora utmaningar framöver.

Är det slut på den stora restriktivitetn vad det gäller anställningar och inköp nu då?

– Det är förvaltningen som tar det beslutet, men jag har svårt att tro att man skulle vilja ta det här ytterligare ett steg. Nu räcker det – nu har man kommit ifatt och hittat en balans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".