1 av 2
Vindkraft Bondegärde Ulricehamn, foto Jan-Åke Thorell
2 av 2
Kommunstyrelsens ordförande i Ulricehamn, moderaten Lars Holmin. Foto: Alexandra Karlsson P4 Sjuhärad
Ulricehamn

Nej till vindkraft på Komosse

Lars Holmin: "Vi är rädda och måna om Komosse"
1:33 min

En enig kommunstyrelse i Ulricehamn säger nej till Energimyndighetens förslag om vindkraft på Komosse. Orsaken är att stora delar av Komosse är naturreservat och har stora värden både för djurlivet och det rörliga friluftslivet.

Moderata kommunalrådet Lars Holmin är både kritisk och förvånad över att Energimyndigheten nu pekar ut Komosse som riksintressant för vindbruk.

– Det är väldigt intressant att de väljer att peka ut det område där vi gemensamt över blockgränserna, inklusive länsstyrelsen, har sagt att detta är ett område som inte är lämpat för vindkraft.

Varför är det inte lämpligt?

– Det är ett så kallat natura 2000-område. Ett av de få tysta områdena som vi har lvar i det här landet. Att bebygga det med vindkraft är för oss helt uteslutet.

På förra planen från energimyndigheten fanns inte det här området med?

– Nej, det gjorde det inte, men det fanns en hel del andra områden. Det är klart att för en koomun i vår storlek så blir det här väldigt märkligt när vi ena året får en karta till oss och försöker anpassa oss till den, andra året ett annat område och terdje året så dyker det här upp. Det blir svårt för oss att arbeta med frågan.

Kan du lova att det inte blir någon vindkraft på Komosse?

– Det kan jag såklart inte lova, men utifrån de diskussioner vi har haft så är det inget parti som vill ha ngon vindkraft i det här området.

Har du någon teori om varför det här förslaget kommer upp nu?

– Jag tror att energimyndigheten letar efter stora områden där man kan bygga stora parker, och detta lämpar sig på så sätt. Men i och med det jag sa tidigare om det tysta området så är vi väldigt rädda och måna om att skydda det.

Natura 2000

Ett nätverk av EU:s mest skyddsvärda naturområden. Sådana områden finns i alla medlemsländer inom EU, och man vill på detta sätt hejda utrotningen av arter och livsmiljöer. Områdena kan vara t.ex. korkekslundar i Spanien, hedmarker i England, alpängar i Österrike, orkidégräsmarker i Grekland, fågelmarker på många håll och i Sverige bokskogar, älvar och dammar med groddjur. I Sverige finns nästan 4 100 områden knutna till Natura 2000.

Källa: ne.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".