Kinna centrum. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad
mark

Nya trafikregler i Kinna följs inte

Teknik- och service: "De flyttar sig när vi kommer"
1:37 min

Gångfartsområdet i Kinna var tänkt att göra centrum mer levande och parkeringsförbud råder i hela området förutom på markerade platser. Men än så länge har parkeringsförbudet eller den rekommenderade hastighet på 7 km/h inte gett särskilt stor effekt.

21 mars blir den parkeringsfria zonen i Kinna färdig. Bilar får bara parkeras på anvisade platser och de gator inom gångfartsområdet som hittills inte haft några markerade parkeringsplatser ska få det. Men parkeringsförbudet som ska göra Kinna centrum mer levande har hittills inte haft stor effekt på bilisterna. Karl Lundgren är förvaltningschef på teknik- och serviceförvaltningen.

– Där är en felparkerad, där såg vi just en till som svängde in felparkerad. Vi ser en vit skåpbil som är felparkerad. Men det ser faktiskt ut som att polisen just nu gick fram till den felparkerade bilen.

Inga parkeringsvakter
Marks kommun har inga egna parkeringsvakter utan det är polisen som kontrollerar hur bilarna står, när de har tid. Just idag är de ute och tittar hur det ser ut i gångfartsområdet.

– Ja, vi har tittat lite. Det är många som flyttar sig så fort de ser oss. Men vi tittar lite hur det ser ut, det är mycket klagomål på att det är parkerat bilar över hela gångfartsområdet.

Hur ofta kollar ni sånt här?

– Vi försöker göra det regelbundet, så det är ju när vi jobbar och har tid att åka här igenom, det gör vi ofta, genom Kinna då. Så det är regelbundet.

Följer inte reglerna
I september 2012 invigdes nya Kinna centrum med bland annat ett gångfartsområde. Men trots att det råder parkering förbjuden och trots att den rekommenderade hastigheten är sju kilometer i timmen inom området, så har det varit svårt att få bilisterna att följa reglerna.

– Ja, vi får väl fortsätta upplysa men det skulle ju kunna bli en konsekvens att vi blir tvungna då att ha någon form av parkeringsövervakning, men jag känner väl framförallt att hastigheten folk håller inte är riktigt respektfullt tycker jag. Man borde ta det mer försiktigt när man kör genom centrum, säger förvaltningschefen på teknik- och serviceförvaltningen, Karl Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".