Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
borås

Boråslärare sparkar bakut

Lärarnas riksförbund: "Hinner inte förbereda lektionerna"
1:28 min

Lärarna i Borås kräver nu besked av kommunen om hur man ska prioritera bland alla sina arbetsuppgifter. Med hjälp av arbetsmiljölagen vill man tvinga fram en lägre arbetslastning och kräver ett snabbt svar från ansvariga chefer.

– Vi har fått inspiration från Stockholm där arbetsmiljöverket har gett Stockholm Stad ett föreläggande kring de här frågorna. Det här med lärarnas arbetsbelastning och de tillkommande uppgifterna har länge varit en fråga för lärarna. Det har varit uppe i varje avtalsrörelse de sista åren att man måste göra något åt det, säger Ulf Lannér, kommunombud för lärarnas riksförbund.

Ni får alltså mer och mer att göra?

– Ja, av utredande karaktär och administrativt.

Är det här uppgifter som går ut över undervisningen?

– Ja, framförallt går det ut över möjligheten att förbereda lektionerna. Det är alltid den tiden som får stryka på foten.

Är inte lärarna bäst på att avgöra vad ni ska göra?

– Jo, men det är många saker som vi måste göra, det är lagstiftat att vi ska göra dem fast vi inte har tid eftersom vi har lektioner hela tiden. Sen har vi utvecklingsenheten som delar ut uppgifter och vill ha in prognoser dessutom. Vi kan inte vägra, utan någon anna måste tala om för oss att "det här är mindre viktigt". Eller så får man frilägga tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".