Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
mark

Skolan ringde polisen när elev inte dök upp

Publicerat onsdag 6 mars 2013 kl 11.08
Rektor: "Vi har skärpt rutinerna"
(1:45 min)
Gungor vid Stommenskolan i Mark. Foto: Maria Hansson P4 Sjuhärad

Rutinerna för skolans agerande om en elev inte dyker upp och inte är sjukanmäld varierar. En skola som skärpt rutinerna ordentligt efter bortrövandet av nioåriga Anna i Göteborg i november förra året är Stommenskolan i Marks kommun som senast i måndags polisanmälde att en flicka saknades.

– Vi har alltid haft rutiner för frånvaro, men med tanke på den här händelsen i Göteborg i början på november så skärpte vi rutinerna kring det här. Och den kontakt vi har haft med polismyndigheten den har också varit väldigt bra. De tycker att det är bra att vi har skärpta rutiner kring det här, säger Jonas Fransson, rektor på Stommenskolan.

Föräldrarna onåbara
Vid elvatiden i måndags gjordes en polisanmälan då en elev inte dykt upp på skolan. Personalen på Stommenskolan hade då försökt nå föräldrarna till flickan utan resultat. Men i det här fallet var det ingen fara, föräldrarna hade glömt att frånvaroanmäla sin dotter.

– I så gott som alla fall så är det ju falskt alarm, så finns det en alldeles naturlig förklaring till att eleven inte kommit till skolan. Men det är ju bättre att vara på den säkra sidan och det är därför vi gör de här anmälningarna.

Står i lagen
Enligt skollagen ska skolan kontakta vårdnadshavare under dagen om en elev inte dyker upp, men det är upp till varje skola att besluta om sina rutiner. Efter nioåriga Annas försvinnande har många skolor runtom i landet sett över sina rutiner och det har förekommit diskussioner kring en eventuell skärpning också av lagen, men en sådan ändring har ännu inte skett. Hanne Åhman är brottsförebyggare på polisen i Borås, hon säger att de inte har några generella rekommendationer för hur skolan bör agera när en elev saknas.

– Vi har faktiskt inte någon mall, utan man får från fall till fall avgöra hur pass allvarligt man tror att det är.

Kidnappning ovanligt
Det är väldigt ovanligt med den typen av bortrövanden som det som skedde i Göteborg. I höstas varnade dock ett antal skolor i Borås för en eller flera bilar som cirkulerade vid skolorna och där föraren försökte locka med sig barn.

– Har sådana här saker varit aktuella, då är det viktigt att man agerar snabbare givetvis.

9-åring försvann

STORT SÖKPÅDRAG. Det är många som söker efter den försvunna flickan runt Skårskolan nu under kvällen. Foto: Kristian Lönner/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".