Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
BORÅS

Toppadvokat försvarar Pentti: "Handelsbanken har agerat fel"

Björn Hurtig: "Handelsbanken har gjort fel"
1:45 min
1 av 3
Pentti Harju-Seppäsen. Foto: Teija Martinsson
2 av 3
Handelsbanken i Borås. Foto: Teija Martinsson
3 av 3
Björn Hurtig. Foto: Jessica Grow, SCANPIX

Hemlöse Pentti Harju-Seppänen i Borås, som tidigare i år stängdes av från Handelsbanken där han varit kund i närmare 20 år, får nu stöd av stjärnadvokaten Björn Hurtig. Men Handelsbanken tillbakavisar kritiken.

Som vi tidigare berättat har Handelsbanken angett som skäl för avstängningen av Pentti, att han förekommer i en brottsutredning gällande en händelse inne på banken.

Men enligt polisen i Borås är Pentti inte misstänkt för något brott och advokat Björn Hurtig är upprörd över Handelsbankens agerande.

– Han är ju inte misstänkt för brott. Då kan jag inte förstå hur man kan säga upp hans kundvärdighet. Och som jag ser det finns det ingen grund i lag för att säga upp hans avtal med banken, säger Björn Hurtig.

Anklagad för inblandning i stöld
Pentti har själv berättat att banken anklagat honom för att vara inblandad i en stöld av en jacka inne på banken. Men enligt Pentti så är det enda han har gjort att han vid ett besök på banken hejade på ett par personer, som senare misstänktes för stölden. Han var själv inte inblandad, säger han, och polisen i Borås har bekräftat för P4 Sjuhärad att han inte är misstänkt för något brott.

Pentti har tagit bankens agerande mot honom hårt.

– Jag har blivit inblandad i nånting jag inte har gjort. Jag har mått dåligt av det här. Jag har annat att tänka på, jag har problem med lägenhet och grejer. Så börjar det här helvetet också med banken... Jag vet inte hur mycket jag ska orka  med, säger Pentti med gråten i halsen.

Banken står fast vid sitt beslut
Trots att Pentti har vänt sig till banken och förklarat att polisen inte misstänker honom för något brott, så står banken fast vid att den har agerat riktigt som stängt av honom.

Handelsbankens agerande har tidigare kritiserats av Bankrättsföreningen. Och nu får Pentti alltså också stöd av Boråsadvokaten Björn Hurtig.

– Man kan inte befria sig från misstanken att det här har att göra med att det handlar om en person som man inte tycker är önskvärd, som inte passar in i bankens profil. Det är hela grundsynen på människan som stör mig så in i helsike, säger Björn Hurtig.

Hurtig tycker att Handelsbanken ska be Pentti om ursäkt.

– Det bästa hade varit om banken tog ett steg tillbaka och sa "vi hade för bråttom, vi ber om förlåtelse, du är välkommen tillbaka". För de har gjort fel.

P4 Sjuhärad har sökt Handelsbankens kontorschef Ingela Forsberg för en kommentar till Björn Hurtigs uttalanden, men har inte lyckats nå henne. Vi har inte heller lyckats nå ställföreträdande kontorschef Joakim Antonsson. Ingen i bankens styrelse har heller ställt upp för en intervju. I stället hänvisas till Handelsbankens presschef Henrik Westman på huvudkontorer i Stockholm.

Han vill inte heller kommentera Hurtigs uttalanden:

– Vad han säger eller tycker får stå för honom, det är inget vi har synpunkter på eller vill kommentera, säger Westman.

Men han säger att banken är helt trygg med det beslut man fattat.

– Vi har skött det här ärendet på ett korrekt sätt och det är vi komfortabla med.

Pentti Harju-Seppänen har polisanmält Handelsbanken och har nu lyckats skaffa ett konto i en annan bank.

Joel Wendle
joel.wendle@sverigesradio.se

Mikael Olmås
mikael.olmas@sverigesradio.se

Teija Martinsson
teija.martinsson@sverigesradio.se

Tidigare publicerat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".