Lena Palmén. Foto: Sanna Thorén P4 Sjuhärad
Borås

Rätt till heltid ger jämställdhet enligt Lena Palmén

Lena Palmén: "Det är alltid kvinnodominerade yrken"
1:31 min

Alla kommunanställda inom Borås Stad ska erbjudas heltidstjänster senast nästa sommar. Det är viktigt för jämställdheten säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lena Palmén.

– Det betyder att vi kommer öka jämställdheten i Borås Stad, att vi kommer bli en mycket bättre arbetsgivare. Vi tycker att även anställda inom kvinnodominerade yrken ska få jobba heltid. Det stora problemet i grunden är att det inte är jämlikt. Det är alltid i den kvinnodominerade yrkesgruppen som det är på det här viset. Det är väl en lång tradition. Många är bakåt har kvinnor varit en arbetslivsresurs – vi jobbar mer när det är bättre tider och vi behövs och mindre när det är sämre tider. Kvinnor är också värda att ha trygghet i sina anställningar.

Ungefär 24 procent av kvinnorna inom Borås Stad jobbar deltid, och 7 procent av männen gör det samma. Från och med nästa år kommer alla nya tjänster som utlyses av Borås Stad vara heltidstjänser, och från och med sommaren ska alla med fast jobb vara fast anställda på heltid. Beslutet kommer innebära stora omläggningar för endel arbetsplatser, men ingen ska behöva oroa sig för att bli uppsagd.

– Nej, det ska inte bli några uppsägningar. Vi är en såpass stor arbetsplats, 10 000 personer, att vi bör kunna hitta det här utrymmet. Det finns de som vill fortsätta jobba deltid och människor går i pension, så det ska inte behöva bli en sådan påverkan. Vi har gjort samma beslut när det gäller omvårdnadspersonal, så där har man rätt till heltid. Det är klart att vi kommer lyckas med de andra grupperna också.

Sanna Thorén
sanna.thoren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".