Pia Sundhage. Foto: Maja Suslin/Scanpix
sport - forboll

Pia Sundhage är Årets Kvinna

Pia Sundhage har utsetts till årets kvinna. Det är tidningen Expressens krönikörer som har listat namnen på Sveriges 100 främsta kvinnor, och på första plats kom landslagets fotbollstränare Pia Sundhage från Ulricehamn.

Motiveringen lyder: "Pia Sundhage är en ledare som vågar vara sig själv, och när hon utsågs till tränare för damlandslaget i fotboll blev hon i ett slag accepterad som en av Sveriges stora, folkkära profiler. Det blev kulmen på ett år där hon vann OS-guld i London med USA:s landslag, tackade nej till att träffa president Obama, uppträdde på Proletären FF:s 40-årsfest och sjöng Dylanlåten "If not for you" för sina spelare när hon utsågs till världens bästa damtränare av Fifa. Hon vågar kliva fram och vidga gränserna för hur en kvinna ska vara för att passa som förebild. Under hennes ledning kan damlandslaget skapa en ny het fotbollssommar när EM går på hemmaplan i juli."

Ytterligare en före detta Sjuhäradsbo, skådespelaren Alicia Vikander från Sandared, finns med i toppen. Hon hamnade på plats nummer fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".