Therése Björklund, ordförande SSU Södra Älvsborg, Foto: Mikael Medin, P4 Sjuhärad
södra älvsborg

Stalin och Mao positiva exempel för SSU

SSU:”Provokation kan leda till något bra”
1:34 min

Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU i Södra Älvsborg har använt Josef Stalin och Mao Zedong som positiva exempel, samtidigt som SSU uppmanat till en "organiserad kamp för revolution".

"Precis som Sovjetunionens kommunistiska parti stärktes under Josef Stalin, precis som Kinas kommunistiska parti stärktes under Mao Zedong, kommer vår rörelse att stärkas under den kampvilliga distriktsstyrelsen."

Detta kunde man läsa som ett svar på en motion angående mer demokrati i SSU Södra Älvsborgs medlemstidning. Citatet har fått stor spridning bland högerextrema hemsidor och bloggar och har väckt starka reaktioner.

– Det var menat att provocera, säger distriktsordföranden för SSU Therése Björklund.

Hon förklarar att det hela handlade om en övning där man ville ge ett provocerande svar för att uppmana till debatt. 

– Vi hade fått in ganska få motioner och kände därför att vi behövde göra nåt mer än att bara besluta. Så vi tog ett citat från Knutna Nävars låt "det lär oss historien" för att provocera fram en debatt. Vi beklagar givetvis den reaktionen som har kommit men vi tycker att syftet måste framgå, säger Therése Björklund.

Therése Björklund tycker att det var en lyckad övning och även om hon vill ta starkt avstånd från Mao och Stalin så vill hon se att socialdemokraterna blir mer radikala.

– Ja just nu känns det som det är ett väljar race där man tror att väljarna finns i mitten men det ser vi att så är inte fallet. Vi äts upp av andra partier när vi närmar oss mitten.

Men varför använder man den här retoriken i en övning?

– Jag tror personligen att provokation kan leda till nåt bra. Det här är viktigt för medlemmarna och i framtiden kommer det komma personer som har dom här åsikterna på riktigt och då är det bra att medlemmarna har varit med om det här en gång tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".