västra götaland

Regionen satsar 150 miljoner för högre löner

"Vi måste kunna rektytera unga till vårdjobb"
1:51 min

Lönerna i Västra Götalandsregionen är ojämställda. I de yrken där flest kvinnor arbetar är lönen lägre än i yrkesgrupper som domineras av män, trots likvärdig utbildning och arbetsbörda. Nu satsar regionen 150 miljoner kronor för att jämna ut löneskillnaderna.

– Lönesättande chefer vet att mer pengar ska ges till de prioriterade yrkesgrupperna, säger Karin Engdahl, regionråd för socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.

Det är 11 kvinnodominerade yrkesgrupper som regionen har pekat ut, främst sjuksköterskor, men även dietister, logopeder och arbetsterapeuter. Under de kommande tre åren kommer dessa yrkesgrupper att få 50 miljoner per år.

Samma typ av satsning gjordes år 2007 och då visade det sig att lönerna i de utvalda grupperna i snitt ökade med 900 kronor, jämfört med andra yrkesgrupper.

Katarina Erixon arbetar som distriktsköterska på en vårdcentral.

– Med tanke på att jag själv har läst i 4,5 år på högskola och om jag jämför med någon som läst data eller teknik, så har de betydligt högre lön än jag.

Satsningen för att jämna ut löneskillnaden mellan män och kvinnor i olika yrkesgrupper är nödvändig för framtiden, säger Karin Engdahl.

– Den offentliga sektorn har höga pensionssiffror inom kort och vi måste kunna rekrytera unga till välfärdsjobben.

En ung tjej som snart ska kliva ut i arbetsmarknaden är Matilda Erixon. Hon läser vård och omsorgsprogrammet och tycker att satsningen är ett steg i rätt riktning mot mer jämställda löner.

– Det är verkligen jättebra och detta borde det satsas mer på, säger Matilda Erixon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".